Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви в

...
Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви в
Коментари Харесай

САЩ: Русия е получила от Иран над 400 дрона, но не и стигат

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ  Джон Кърби съобщи в понеделник, че Иран е предал повече от 400 въоръжени дрона на Русия от август 2022 година, оповестява АП.

Москва към този момент е употребила множеството от безпилотните летателни апарати, само че двете страни работят върху повече военни обмени , в това число фокусиране върху съвременни оръжия , сподели представител на Белия дом пред кореспонденти.

Иран, разказан от Кърби като главен боен покровител на Русия, желае да придобие създадено в Русия военно съоръжение на стойност милиарди долари.

Русия желае да купи спомагателни усъвършенствани атакуващи дронове от Иран за потребление във войната против Украйна.

Администрацията на Байдън предходната година разгласява сателитни изображения и разследващи констатации , които съгласно нея демонстрират, че Иран е продал стотици атакуващи дронове на Русия . И в продължение на месеци чиновници твърдяха, че Съединените щати считат, че Иран обмисля продажбата на стотици балистични ракети на Русия, само че Вашингтон не разполага с доказателства , че договорката е подписана.

" Иран също продължава да дава на Русия БПЛА (безпилотни летателни апарати) за еднопосочна офанзива. От август Иран е дал на Русия повече от 400 БПЛА най-вече от сорта Шахед ", сподели Кърби.

" Русия е изразходвала по-голямата част от тези БПЛА, употребявайки ги за ориентиране към украинска сериозна инфраструктура в Украйна. Предоставяйки на Русия тези БПЛА, Иран директно дава опция за агресиата и войната на Русия в Украйна ", сподели Кърби пред кореспонденти.

Кърби сподели, че руснаците в този момент гледат да придобият още по-модерни дронове, " способни на по-голяма смъртоносност "

Последното разобличаване е част от непрекъснат поток от разследващи констатации от администрацията, с цел да се уточнят в детайлности това, което съгласно американски чиновници е задълбочаващо се партньорство в защитата сред Русия и Иран . Твърденията на Съединени американски щати са част от по-мащабни старания за разсекретяване и издание на констатациите на разузнаването по отношение на наказателното гонене от страна на Москва на нейната съвсем 15-месечна война в Украйна с вярата да ускори световната изолираност на Русия.

Администрацията споделя, че зависимостта на Кремъл от Иран, както и от Северна Корея - страни, значително изолирани на интернационалната сцена поради нуклеарните си стратегии и правата на индивида - демонстрира обезсърчение. Това е на фона на украинската опозиция и триумфа на световната коалиция в спирането на съветските военни вериги за доставки и отказването на размени за оръжия, изгубени на бойното поле. Белият дом споделя, че Русия се е обърнала към Северна Корея за артилерия .

Американски чиновници споделят, че Иран също е дал на Русия артилерийски и танкови снаряди за нахлуването й в Украйна.

" Това е пълномащабно отбранително партньорство, което е нездравословно за Украйна, за района в Близкия изток и за интернационалната общественост ", сподели Кърби, който добави, че Иран е " най-голямата военна поддръжка на Русия " от началото на нашествието в Украйна.

Иран сподели, че е дал дронове на Русия преди началото на войната , само че не и по-късно. Северна Корея отхвърли да е предоставила на Русия артилерия .

Белият дом декларира от месеци, че е забелязал притеснителни признаци, че военното съдействие сред Москва и Техеран може да протича и в двете направления .

Иран се стреми да закупи в допълнение военно съоръжение от Русия, в това число щурмови хеликоптери, радари и учебно-бойни самолети ЯК-130, съгласно Белия дом. Иран предишния месец разгласи, че е финализирал договорка за закупуване на изтребители Су-35 от Русия .

Белият дом също по този начин по-рано сподели, че Русия и Иран обмислят да стартират линия за сглобяване на дронове в Русия за спора в Украйна. " Общо Иран търси военно съоръжение на стойност милиарди долари от Русия ", сподели Кърби.

Новите обвинявания идват, когато Байдън се насочва към Хирошима, Япония, по-късно тази седмица за срещата на върха на Групата на седемте, където се чака президентът на Съединени американски щати да се обади на сътрудниците си водачи на някои от най-големите стопански системи в света за по-нататъшно стягане на контрола върху износа и глобите против Москва .
 ISW: Иран с кораби въоръжава Русия
ISW: Иран с кораби въоръжава Русия

Путин е пратил в пенсия висши военни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР